Introducing Oneself and Others Materi dan Soal Bahasa Inggris Kelas 7 SMP

Posted on
Pada kesempatan kali ini kami akan membahas tentang materi introducing oneself and other. Bagi kalian yang baru beranjak masuk kekelas 7 SMP tentunya bertemu dengan teman-teman baru di sekolah, dan tidak mengenal mereka. Apa yang biasanya kita lakukan jika menemui orang yang belum pernah kita kenal sebelumnya? Apa yang  harusnya kita ucapkan jika ingin berkenalan dengan orang-orang yang baru di lingkungan kita? Nah berikut ini ada contoh dari ungkapan-ungkapan perkenalan diri dalam bahasa inggris untuk teman-teman yang sedang berada di bangku kelas 7 SMP. (Materi Selanjutnya : Materi dan Soal Bahasa Inggris SMP Kelas 7 Expressing Gratitude)

Materi Introducing Oneself and Others

Introducing Oneself

  • My name is Chika (Nama saya Chika)
  • My full name is Chika Andini (Nama lengkap saya Chika Andini)
  • My nick name is Chika (Nama panggilan saya adalah Chika)
  • Hi, I am Chika (Hai, saya Chika)
  • Hello, my name is Chika (Halo, nama saya Chika)
  • Good morning. My name is Chika (Selamat pagi. Nama saya Chika)
  • May I introduce myself? My name is Chika (Bolehkah saya memperkenalkan diri? Nama saya Chika)
  • Let me introduce myself. My name is Chika. (Ijinkan saya memperkenalkan diri. Nama saya Chika)
  • First of all, I would like to introduce myself. My name is Chika (Sebelumnya, saya ingin memperkenalkan diri dulu. Nama saya Chika)
  • How do you do? My name is Chika (How do you do?. Nama saya Chika)

Responses

  • Hi, I’m Andika. Glad to meet you. (Hai, saya Andika. Senang bertemu dengan anda)
  • Hello, My name is Andika Pleased to meet you (Halo, nama saya Andika. Senang bertemu dengan anda)
  • Good morning. I am Andika How do you do?. (Selamat pagi. Nama saya Andika. How do you do?)
  • How do you do? My name is Andika. Nice to meet you (How do you do?. Nama saya Andika. Senang bertemu dengan anda)

 

Introducing Others

  • Do you know Chika? (Apakah anda tahu Chika?)
  • Have you met Chika? (Pernahkah anda bertemu Chika?)
  • This is a friend of mine, Andika. (Ini teman saya, Andika)
  • Chika, this is Andika, my friend. (Chika, ini Andika, teman saya)
  • May I introduce my friendi? (Bolehkan saya memperkenalkan teman saya?)
  • Please allow me to introduce our new Administration Manager. (Ijinkan saya untuk memperkenalkan manajer administrasi kita yang baru)
  • Let me introduce you to Mrs. Lina our new Marketing Manager.  Mrs. Lina. this is Mr. Lutfi from Java Plantation Company. (Ijinkan saya untuk memperkenalkan anda kepada Ibu Lina, Manajer Marketing baru kita. Ibu Lina, Ini adalah Bapak Lutfi dari perusahaan Java Plantation).

Responses

  • No, I don’t think so. (Sepertinya tidak)
  • No, I haven’t. (Tidak, aku belum pernah)
  • Hi, glad to meet you. I am Andika. (Hai, senang bertemu dengan anda. Saya Andika)
  • Hello, Okki. Pleased to meet you. (Halo Andika. Senang bertemu denganmu)
  • I am glad to know you (Saya senang bisa mengenal anda)
  • It is nice to see you. (Senang bisa melihat anda)
  • How do you do? (Ungkapan saat baru bertemu pertama kalinya)
  • How do you do? It is very nice to meet you. (How do you do? senang sekali bisa bertemu dengan anda) 

Contoh Teks Introducing Oneself

Good morning all, allow me to introduce myself in. My name is Ruby Anindita. I was born in Padang on 30 November 2009. Now I live in Bandung. Right now I stayed at my uncle’s house. Now allow me to introduce myself further. I like things that smell of adventurous, and small things like reading, watching, and spent my free time by doing nothing. Okay now about me and my family,  I am the second child in my family. I have a little sister, and she is kindergarten student. My father is a Teacher of English which is  named Dodi Sudirman. While my mother is a housewife.I love my family more than anything. Well that’s my introduction this time. Pleased to meet you.
(Selamat pagi semua, izinkan saya untuk memperkenalkan diri di. Nama saya Ruby Anindita. Saya lahir di Padang pada tanggal 30 November 2009. Sekarang saya tinggal di Bandung. Saat ini aku tinggal di rumah pamanku. Sekarang izinkan saya untuk memperkenalkan diri lebih lanjut. Saya suka hal-hal yang berbau petualangan, dan hal-hal kecil seperti membaca, menonton, dan menghabiskan waktu luang saya tanpa melakukan apa-apa. Oke sekarang tentang saya dan keluarga saya, saya anak kedua dalam keluarga saya. Aku punya adik, dan dia siswa TK. Ayah saya adalah Guru bahasa Inggris yang bernama Dodi Sudirman. Sementara ibu saya adalah ibu rumah tangga. Saya mencintai keluarga saya lebih dari apa pun. Nah itulah pengenalan diri saya kali ini. Senang bertemu denganmu.)
 

Contoh Dialog Introducing Oneself

Gilang : Excuse me. I don’t think we have met, I’m Gilang. (Permisi, sepertinya kita belum pernah bertemu, saya Gilang)
Nando : Hello. I’m Nando. I am your new neighbor. (Halo, Saya Nanda. Saya tetangga barumu)
Gilang : Oh really?. You move to the house next to me, aren’t you? (Oh benarkah? Kamu pindah ke rumah disebelah saya kan?)
Nando : Yes it is. Please come to my house this afternoon. I baked some cookies. (Iya. Tolong datang sore ini ke rumah saya. Saya sudah memanggang kue kering)
Gilang : Sure! Thanks. Nice to know you Nando. (Tentu saja! Terima Kasih. Senang bisa mengenalmu Nando)
Nando : Nice to know you too Gilang. (Senang bisa mengenalmu juga Gilang)

Contoh Dialog Introducing Others

Silvia : That’s Deri. Do you know him? (Itu Deri. Apakah kamu mengenalnya?)
Pipit : No, I don’t. (Tidak, aku tidak mengenalnya)
Silvia : Hello, Deri. How are you? (Halo Deri. Apa kabar?)
Deri : Hello, Silvia. I’m fine thanks. (Hai Silvia, aku baik baik saja terima kasih)
Silvia : Deri, this is a friend of mine, Pipit Nurlaila. (Deri ini temanku, Pipit Nurlaila)
Deri : Hello Pipit. Pleased to meet you. (Halo Pipit, senang bertemu denganmu)
Pipit : Hi Deri, Pleased to meet you too. (Hai Deri, senang bertemu denganmu juga)

Soal Latihan Introducing Oneself and Other Kelas 7 SMP

Read carefully and choose the correct answer between A, B, C, D, or E

1. Tata is a new member of Teratai English Club. She introduced herself
Tata : Ladies and gentlemen………………
a. Allow me to introduce myself.
b. I am happy to meet you.
c. Let me introduce you to the audiences.
d. May I introduce you to the audiences.
e. Nice to meet you

2. Ega was at a party. There were a lot of guests there that Ega didn’t know.
Ega : Excuse me, My name is Ega Rustandi.
Guest : Hello, Ega. I’m John. How do you do?
John :………………………
a. Nice to see you.
b. How do you do?
c. Fine, thanks
d. I’m glad to know you.
e. Good bye

3. May I introduce myself?
The underlined word has the same meaning as?
a. Acquaint
b. Deduce
c. Contest
d. Annoy
e. Dedicate

4. Yana : Jia, this is my new friend, his name is Dika. He is a company director.
Jia : Hi Dika.
Dika : Hello, Jia……………..? Nice to meet you.
Jia : Everything is alright, Nice to meet you, too.
a. How are things with you
b. What are you.
c. May I help you
d. How are you
e. How do you do

5. Jannete : Mr. Dodi, ………. my father.
Mr. Dodi : How do you do, Mr. Hendy.
Mr. Hendi : How do you do, Mr. Kevin.
a. I’d like to introduce
b. I want to invite
c. I like you to visit
d. I’m glad to help
e. I want to go

6. Gita : This is Mrs. Ina, an old friend of mine.
Gilang : ……………..
a. Pleased to meet you
b. How are you getting on?
c. May I know your name
d. You’re welcome
e. What’s the news?

7. Ratu : Deti, …………………….
Deti : Pleased to meet you.
Iman : Pleased to meet you too.
a. Iman wants to meet you
b. Don’t you Iman is my friend
c. I’d like you to meet my friend
d. Please introduce yourself to Iman
e. Iman wants to leave you now

8. ………. , My name is Budi.
Hello. I’m Asep. Pleased to meet you.
a. Do you know my name
b. I don’t think we have met
c. I’m very happy to meet you
d. Do you want to know me
e. Do you love me

9. Ladies and gentlemen, I’d like to introduce my self. ………. I am a lecturer at UPI.
a. I am Nunu.
b. I want you to call me Nunu.
c. Call me Nunu.
d. Nunu is good name, isn’t it.
e. Nunu is my friend.

10. How do you do? It’s nice to meet you.
……………………
a. Me too
b. I should be nice
c. Do you?
d. Am I nice
e. How do you do? Nice to meet you too.

Read the text carefully and Answer the questions
Dialogue I
A new student, Rio, is standing in front of the class. The teacher asks him to introduce himself to the class.
Teacher : Rio, please, introduce yourself to your classmates!
Rio : Yes, Sir. Well, Good Morning, Everybody! I would like to introduce myself. I am Rio Ariawan. You can call me Rio.
Fatah : Where are you from, Rio?
Rio : I come from East Java. We move here because my father works in this town nowadays
Indra : Welcome in our nicest class, Rio. It’s nice to meet you.
Rio : Thank you. Nice to meet you, too.

Answer The questions below based on the text above
1. What is Rio doing?
Answer:____________________________.
2. Where does Rio come from?
Answer:____________________________.
3. Why does Rio move to new school?
Answer:____________________________.

Dialogue II
Affandy : Hi, Harry. This is my wife, Anna. And this is my son, Arga.
Harry : How do you do? How do you do, Little Boy?
Anna : How do you do? .
Arga : It’s nice to meet you, Mr…….er……….
Harry : Just call me Harry.
Affandy : What are you doing here?
Harry : I am picking up my wife. She works here.
Affandy : What does she do?
Harry : She is an accountant.
Affandy : Oh I see. How long have you been married?
Harry : It has been four months.
Affandy : I don’t know you’ve married.
Harry : I am sorry I didn’t invite you. We married in Spain. She is Spaniard. There she is coming. Betty, this is Affandy, my old friend, and these are Anna and their son Arga..
Betty : How do you do, Every body?
Arga : How do you do? I am glad to meet you, Mrs. Betty
Harry : Why don’t we just go for a drink? There’s a new restaurant here.
Affandy : Thanks, Harry, we’re going shopping. See you later.
Harry & Betty : See you later!

Answer the question below based on the dialogue above
4. How many people are in the dialogue?
Answer : _____________________________________.
5. Who is Harry?
Answer : _____________________________________.
6. How does Affandy introduce her wife to Harry?
Answer : _____________________________________.
7. What is Harry doing?
Answer : _____________________________________.
8. What does Betty do?
Answer : _____________________________________.
9. What does Arga reply to Betty’s introduction?
Answer : _____________________________________.
10. Why does Affandy decline to drink?
Answer : _____________________________________.

Baca :  materi bahasa inggris lengkap smp kelas 7

Kunci Jawaban

Bagian PG Kunci Jawaban
1. A 6. A
2. B 7. C
3. A 8. B
4. A 9. A
5. A 10. E

Bagian Essay
1. He is introducing himself to the class.
2. He comes from East Java
3. He follows his father who moves to the new place of work
4. five persons
5. he is Affandy’s old friend
6. by saying “ This is my wife, Anna”
7. He is picking up his wife
8. she is an accountant
9. by saying “ How do you do? I am, glad to meet you, Mrs. Betty.”
10. Because he is going shopping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *